22 Лютого 2019
Шановні відвідувачі, щиро вітаємо Вас на офіційному веб-сайті Старосинявської районної державної адміністрації!!!

Відбулась нарада керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти, кухарів // 08 лютого 2019

З метою дотримання санітарного законодавства, створення безпечних гігієнічних умов організації навчально-виховного процесу, належної організації харчування і проведення навчання по дотриманню вимог Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги безпечності та якості харчових продуктів», а також «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів» затвердженого наказом МОЗ від 21.03.2016 №234, «Державних санітарних правил і норм, влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» 08 лютого була проведена нарада керівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти, кухарів.

52044842 607989032983021 6926527576831688704 n

Участь у заході прийняли: перший заступник голови райдержадміністрації Вікарська Надія Миколаївна, начальник архівного відділу райдержадміністрації Сологуб Людмила Леонідівна, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Старосинявського районного ГУ головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Шикоряк Володимир Михайлович, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Крамик Антоніна Олександрівна, працівники відділу освіти, молоді, спорту культури виконавчого комітету селищної рад, директори, вчителі та вихователі, кухарі освітніх закладів району.

51645232 393827414787962 6205932364934152192 n

На порядку денному було розглянуто питання:

1.«Про умови навчання, виховання, харчування та дотримання санітарного законодавства в закладах загально, середньої освіти та дошкільної освіти»

2.« Про вимоги харчового законодавства »

3.«Про проведення ІІІ етапу конкурсу - огляду на краще ведення діловодних документів та архівної справи»

Розпочала нараду перший заступник голови райдержадміністрації Надія Вікарська, яка у своєму виступі зазначила, що попри те, що чимало на даний час зроблено з даного питання в школах та дитячих садках, потрібно докласти ще зусиль в покращення роботи шкільних харчоблоків, якості закупленої їдальнями харчової продукції для дітей шкільного та дошкільного віку. «Саме ці питання ми повинні детально обговорити на цій нараді, а також намітити стратегії на майбутнє щодо покращення ситуації» - наголосила Надія Миколаївна.

По першому питанню виступив Михайло Шикоряк, який поінформував присутніх про стан захворюваності в Старосинявському районі.

Зокрема Володимир Михайлович повідомив, що в районі за 2018 рік спалахів кишкових інфекцій не зареєстровано, гастроентероколітів – 24 випадки. Показники захворюваності кишкової групи інфекцій є нижчими обласного рівня. Зареєстровано 37 випадків захворювання на кір (серед захворівших 23 дитини та 14 дорослих). З метою профілактики вводились обмежувальні заходи в Старосинявській ЗОШ №1. З метою недопущення виникнення та розповсюдження захворювання на кір необхідно проводити профілактичні щеплення. Також було зареєстровано 14 випадків захворювання на грип (лабораторно підтверджено), так , як в 2017 році реєструвалось 3 випадки.

В своїй доповіді він також озвучив вимоги чинного законодавства, а саме: Закони України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» (ДСанПіН 5.5.2.008-01), «Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів», які обумовлюють улаштування територій закладу, забезпечення оптимальних умов для організації навчально-виховного процесу, відпочинку, харчування дітей умови в будівлях навчальних закладів, рівень штучного освітлення, забезпечення доброякісною питною водою, повітряно-тепловий режим, облаштування спальних місць в дошкільних навчальних закладах, організація харчування, укомплектування медичними працівниками, дотримання дез. режиму та правил особистої гігієни дітей.

По другому питанню доповіла Антоніна Крамик, яка зауважила, що для гарантування безпеки продовольчої сировини і харчових продуктів, всі учасники виробничого ланцюга, починаючи з первинного виробництва, що вирощує сировину, і закінчуючи кінцевим споживачем харчового продукту, повинні дотримуватись певних принципів і правил, встановлених відповідними законодавчими, нормативними та рекомендаційними документами, сукупність яких прийнято називати « харчовим законодавством», а саме: Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». 04 квітня 2018 року почав діяти Закон України «про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин». Він запустив в дію новий вид держконтролю - за дотриманням законодавства про харчові продукти. Перевірки проводитимуться на засадах ризик – орієнтованого підходу. При цьому, здійснюватимуться вони без попередження оператора ринку. На завершення свого виступу Антоніна Олександрівна акцентувала увагу на тому, що обладнання повинне бути каліброване та сертифіковане відповідно до законодавства, а хімічні засоби застосовувати з офіційно затвердженого переліку.

51747330 249399782653892 3259100456416182272 n

Доповідачем з третього питання виступила Людмила Сологуб, яка акцентувала увагу на тому, що відповідно до спільного наказу департаменту освіти та науки і Державного архіву області на 2018-2019 роки оголошено конкурс-огляд на краще забезпечення збереженості документів Націольного архівного фонду та краще ведення діловодства в освітянській галузі. До участі в конкурсі залучено школи та дошкільні заклади району.

Протягом 2018 року розроблено:

- номеклатури справ на 2019 навчальних та дошкільних закладів для єдиної системи формування справ, забезпечення їх обліку, відбору та внесення до НАФ.

- історичні довідки, які є історично-правовим довідником установ, висвітлюють діяльність закладів освіти, відтворюють усі види та форми їх юридичних перетворень.

В 2019 році проводиться робота по розробленню:

- положення про архівні підрозділи, яке визначить осіб відповідальних за архівну справу в установі, забезпечить створення і дію архівного підрозділу навчального закладу для постійного і тимчасового зберігання документів, що нагромадились за час їхньої діяльності. А також, сприятиме використанню відомостей, що містяться в цих документах, для службових, виробничих, наукових та інших цілей, з метою захисту прав і законних інтересів громадян.

- положення про експертні комісії. Даний документ визначить склад експертної комісії та осіб відповідальних за ведення діловодства в установі. Передбачить порядок роботи з проведенням експертизи, цінності документів та попередження їх незаконного знищення.

Людмила Леонідівна також повідомила присутнім, що планується проведення упорядкування документів постійного зберігання, з кадрових питань та складання описів на дані види документів.

По завершенню заходу було надано ряд рекомендацій та доручень.

 

Головний спеціаліст

з питань інформаційної діяльності та

комунікацій з громадськістю

апарату райдержадміністрації

А.Гневуш